ÇOCUKLUKTAN KALAN 7 DUYGUSAL YARA
Mar 26, 2023Çocukluk travmaları hayat boyu taşıdığımız bir yüktür, bizi yetişkinlikte de takip eder. Bu nedenle tüm bu duygulardan arınmayı öğrenmemiz, kendimizi içten temizlemeye başlamamız gerekir.
Çocuklukta duygusal yaralar olarak adlandırılan travmalar, yetişkinlikte duygularımızın temelini oluşturur. Nasıl işlediklerini anlamak için onları henüz filizlenirken kötü muamele gören bir bitkiye benzetebiliriz: bu kötü muamelenin artçı etkileri bitkinin üzerinde, yapraklarında ve köklerinde hayatının geri kalanı boyunca kalacaktır.
1) Çocukların nasıl öğrendiğini anlayın
Ebeveynler olarak, çocuklara ve aile yaşamına yönelik davranışlarımızı sürekli olarak izlemek ve gözden geçirmek için bu gerçeğin farkında olmamız ve çocukların söylediklerimizi dinlemekten çok bizi izleyerek öğrendiklerini hatırlamamız gerekir.
Çocuklar bir el kitabıyla gelmezler, ebeveynlik tarzımızı, yolumuzda karşılaştığımız her engeli aşma becerimizi her gün geliştiririz.
Mükemmel ebeveyn diye bir şey yoktur, ancak gözlem, gelişim ve değişim becerilerinizi uygulayarak olabileceğiniz en iyi ebeveyn olabilirsiniz. Bu nedenle, çocukların duygusal yaşamında ortaya çıkabilecek başlıca duygusal yaraları ve travmaları bilmek önemlidir, böylece harekete geçmek istediğinizde bunları her zaman önleyebilirsiniz.
2) Terk edilme korkusu, kalpte bir hapishane:
Geçmişten gelen bu duygusal yara, anne veya bakıcının çocuğun yaşadığı korkulara koruyucu bir figür olarak yanıt veremediği veya vermediği durumlarda ortaya çıkar.
Bunlar genellikle uzun süre yalnız bırakılmış veya başkaları tarafından büyütülmüş çocuklar ya da kişisel nedenlerle çocukların arkadaşlık ve ilgi taleplerine yeterince yanıt vermek istemeyen ebeveynlerin çocuklarıdır.
Çocukluklarında terk edilme deneyimi yaşamış kişiler, güvensiz olma eğilimindedir ve tekrar terk edilme korkusuna dayalı duygusal bir bağımlılık geliştirirler.
3) Aile içi şiddet, içsel bir kaos:
Kültürel olarak bize çocuklara yönelik bazı şiddetin kabul edilebilir olduğu öğretilmiştir (tokat, şaplak...). Ancak birçok çalışma bunun aksini kanıtlamıştır. Şiddet, çocuklara çatışmalarını şiddet yoluyla çözmeyi, öfke patlamalarıyla yeterince başa çıkmamayı, aile içi çatışmalarını en güçlünün yasası yoluyla çözmeyi öğretir.
Çocukluktan gelen bu duygusal etkiler ve yaralar yetişkinliğe taşınır ve bireyi ve çevresindekileri etkileyerek istismarcı eşlere neden olur.
Reddetme, kurban rolü…
Bazı ebeveynler çocuklarını çeşitli nedenlerle reddederler: uygunsuz bir zamanda doğmuşlardır, ihmal ürünüdürler, ebeveynlerden birine tıpatıp benzemektedirler vb.
Bir çocuğun sürekli reddedilmesi, çocukta kendini reddetme süreci yaratacaktır. Geçmişten gelen bu duygusal yara, kişinin hayatta, işte, eğitimde veya aşk ilişkilerinde asla yeterince başarılı olamayacağı hissiyle yetişkinlikte de yankılanacaktır. Bu kişiler yalnız ve izole kalmayı tercih edeceklerdir.
4) Adaletsizlik, iktidarsız bir ruh:
Çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren içinde bulundukları durumun adil olup olmadığını ya da eşit olmayan bir muamele görüp görmediklerini değerlendirme yeteneğine sahiptir. Ve birden fazla çocuğu olanlar için bu çok büyük önem taşıyan bir konudur.
Çok adaletsiz bir ortamda yaşayarak 'ben' yavaş yavaş bozulur ve çocuklara başkalarının ilgisini hak etmedikleri fikrini aktarır. Bu duygusal yarayı almış bir yetişkin, hayata kötümser bir bakış açısıyla çok güvensiz hale gelebilir. Bu kişiler başkalarına güvenmekte ve ilişki kurmakta sorun yaşayacak ve bilinçsizce herkesin kendilerine kötü davrandığını düşüneceklerdir.
5) İhanet, tutulmayan sözler, korkutucu bir dünya:
"Yarın seni basketbol antrenmanına götüreceğim ve uslu durursan sana bir oyuncak vereceğim".
Bazen ebeveynler olarak büyük sözler veririz ama bilerek ya da bilmeyerek bu sözleri tutmayı unuturuz. Ancak verilen sözlerin tutulmaması çocukta bir travma, duygusal bir yara yaratır ve ona dünyanın ve etrafındaki insanların güvenilmez olduğunu öğretir. Güvensiz, korkulu bir kişiliğe ve takıntılı bir kıskançlığa sahip bir yetişkin olarak büyüyecektir.
6) Aşağılanma, yaralı bir ruh:
Bugün bu olguyu her zamankinden daha fazla gözlemliyoruz. Her gün aşağılayıcı ortamlarda büyüyen çocuklar görüyoruz; zorbalık da bunlardan biri. Bunlar, okulda ya da evde sürekli olarak aşağılayıcı durumlara, alaylara ve diskalifiye edilmeye maruz kalan çocuklardır.
Güçlü bir depresyon eğilimi ve düşük özsaygı ile büyürler. Hepimiz çocukluğumuzdaki aşağılayıcı durumları hatırlayabiliriz ve çocukluktaki bu duygusal travmanın ne kadar ciddi olabileceğini ve yetişkin hayatımız boyunca bize eşlik edecek bir yük olduğunu anlamak için bunları hatırlamak yeterlidir.
7) Bilinmeyenden korkmak, limanı olmayan bir gemi:
Birçok ebeveyn çocuklarını karanlıktan, sudan ya da bilmedikleri yerlerden korkmamaları için cesaretlendirir ya da onlara korkmamalarını söyleyerek korkularını hafife alır.
Çocukların sabra ihtiyacı vardır ve alışık olmadıkları ortamlara şiddetle dalmaları, yalnızca değişimden korkan ve farklılıklara direnç gösteren güvensiz bireyler üretir.
Bu nedenle, ebeveynler olarak davranışlarımız ve sözlerimiz konusunda çok dikkatli olmalı ve bizim için değerli olmayan bir şeyin çocuğumuz için çok değerli olduğunu ve ömür boyu sürecek bir etki bırakabileceğini anlamalıyız. Sabır, anlayış ve diyalog, çocuklarımıza refah, güven ve sevgi dolu bir çocukluk sunmak için onlara karşı geliştirmemiz gereken niteliklerdir.
Neslihan Kılıç